Tot a punt per acollir la 26a edició

13/04/2015

  • Durant 4 dies, la capital de l’Anoia es convertirà en l’escenari català per excel·lència de teatre per a tots els públics
  • 16 espais i 117 representacions de tots els gèneres teatrals per a nens i joves de 3 a 16 anys
  • Els Brodas Bros inauguren la fira amb l’espectacle de hip hop per a joves ‘BR2’ i en companyia del primer padrí de La Mostra, Tortell Poltrona

Tot és a punt perquè arrenqui la 26a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, que enguany se celebra del 16 al 19 d’abril. 16 escenaris de la capital de l’Anoia acolliran més d’un centenar de representacions de tots els gèneres de les arts escèniques (teatre, màgia, circ, clown, titelles, dansa, música, etc).

La fira per excel·lència de teatre per a tos els públics de Catalunya arriba enguany amb novetats rellevants: un canvi de direcció, materialitzada en l’actor igualadí Pep Farrés i la productora Sílvia Lorente, així com una nova aposta ar­tística: augmentar i millorar l’oferta d’espectacles destinada exclusivament al públic juvenil (entre 12 i 16 anys).

Igualment, també s’ha fixat objectius nous. A nivell professional, enguany s’ha apostat per la internacionalització de la fira amb l’atracció de companyies i professionals d’arreu i per la voluntat de recuperar l’escena i el mercat espanyol de teatre per a tots els públics. Ja per a tothom, la fira incorpora un programa d’espectacles organitzats en itineraris per edats (espectacles Per als petits: 3-6 anys, Per als no tan petits: 6-12 anys, Per als joves: 12-16 anys i Per a tothom: aptes per a tots els públics a partir dels 3 anys) amb l’objectiu de facilitar-ne la tria. També incorpora la figura del Padrí de La Mostra, que recau enguany en el pallasso català Tortell Poltrona.

La 26a edició aplega fins a 64 companyies, 55 provinents de tot el territori català, 6 de la resta de l’Estat (Múrcia, Euskadi, Andalusia i les Illes Balears) i 3 d’Europa (França, Bèlgica i Gal·les); 22 de les quals estrenaran nous espectacles a La Mostra (15 són estrenes absolutes i 7, novetats a Catalunya).

 

Espectacle inaugural: Brodas Bros

L’encarregada d’obrir l’edició d’aquest any és la companyia internacional de dansa i cultura urbana Brodas Bros amb l’espectacle per a joves ‘BR2’. Actuaran el dijous a les 20.30 h al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada.

L’acte comptarà amb la intervenció del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. El primer padrí de La Mostra, Tortell Poltrona, serà l’encarregat de donar el tret de sortida a l’espectacle inaugural.

Després de l’actuació de Brodas Bros, els bascs Markeliñe oferiran ‘Andante’ (22 h), un espectacle itinerant que recorrerà els carrers del centre fins al Kiosk del Rec, Club dels Professionals, on es brindarà per gaudir d’una bona Mostra.

 

Destacats de la programació

La programació d’enguany combina companyies emergents i consolidades, així com una alta proporció d’espectacles per a joves (12-16 anys). La programació es pot consultar al web i al Diari de La Mostra, disponible al Punt d’Informació, equipaments municipals i espais d’actuació.

Dijous 16 i divendres 17 al matí, La Mostra arrencarà amb els passis d’espectacles per a escolars, que s’obriran a tothom des de primera hora de la tarda. Destaquen l’audàcia de les cies Aflel (‘Monstres’) i els gal·lesos Theatr Arad Goch (‘Where the leaves blow’), que aposten per la utilització d’espais poc convencionals per als seus espectacles, i l’estrena dels bascos Markeliñe, ‘Quixot’, premiada per la seva creativitat, dramatúrgia i espai escènic a FETEN 2015, Fira Europea d’Arts Escèniques per a Nens i Nenes de Gijón. Divendres nit, dos plats forts: la Cia. Estampades ocuparà La Cotonera amb un original espectacle de circ anomenat ‘Enfila S.A’ (21 h) i La Perla 29 representarà ‘La Julieta’ (20.30 h) al Teatre de l’Aurora.

El cap de setmana, dissabte 18 i diumenge 19, deixarà pas al gruix de representacions programades i, en especial, a les de carrer (fins a una vintena!). Entre aquestes, destaquen els espectacles de circ ‘Ooups!’ de la companyia belga Cia. Jordi L. Vidal i ‘Mundos de papel’ de Vol’e Temps, i ‘Monts’ dels ja consolidats Comediants, acompanyats de l’Orquestrina Trama; a més dels espectacles itinerants per la ciutat previstos per a tots els públics: ‘Rats’ (Cia. Campi qui pugui) i ‘Traps’ (Efímer). Dissabte nit, els també premiats a FETEN 2015, Companyia de comediants La Baldufa, presentaran ‘Pinocchio’ al Teatre Municipal l’Ateneu.

 

Activitats professionals

La 26a edició de La Mostra d’Igualada rebrà en aquesta edició al voltant d’uns 500 professionals de les arts escèniques, tant catalans, com espanyols i internacionals.

Com ja és habitual, La Mostra es consolida com a punt de trobada del sector professional, a qui oferirà espais de negoci i d’intercanvi. Amb l’objectiu de dinamitzar i impulsar el sector, la fira organitza activitats dirigides específicament a professionals, com la taula rodona “Per què els joves no van al teatre?” (dijous 16, 15.30 h, Biblioteca Central); les sessions de speed datings (divendres 17, 16.45 h, La Llotja); presentacions de diverses companyies, del portal de teatre EscenaFamiliar.cat (dissabte 18, 13 h, La Llotja) i del Premi de la Crítica de Teatre Familiar a càrrec de Recomana.cat (dissabte 18, 15.30 h, La Llotja), així com d’altres trobades entre professionals més informals com el Breakfast Meeting (dissabte 18, 9 h, La Llotja).

De nou, tindrà lloc el Mercat de Projectes d’Espectacles La Mostra, que arriba a la 6a edició (divendres 17, 12.45 h, Biblioteca Central). Les companyies NUS, Cia. Salanegra, Angela Peris & Koldo Arostegui, Campi qui pugui, Rah-Mon Roma i els Dials, Cia. Sebas i Jordi L. Vidal podran presentar oralment les seves darreres iniciatives als professionals presents per facilitar la seva producció.

Enguany també s’organitza el tradicional Premi Fundació Catalunya-La Pedrera de votació popular per escollir el  millor espectacle de La Mostra i, com a novetat, el I Concurs de crítica teatral per a nens i joves de primària i secundària com a activitats organitzades paral·lelament per tal d’arribar a tota la població.

ActualitatVeure'n més