Manifest Internacional del Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil 2021 d’ASSITEJ Internacional

20.03.2021

Dia Mundial de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2021

Porta a un nen al teatre avui / Porta a una nena al teatre avui

 

 

ASSITEJ International celebra aquest dia 20 de març des de 2001, i des de 2012, hem tematitzat el dia amb el lema “Porta a un nen al teatre avui”. Aquest ha estat una crida a l’acció per augmentar l’accés a l’art per als nens, nenes i joves, i per cridar l’atenció sobre la responsabilitat dels responsables, patrocinadors i persones que compren entrades per assegurar que el públic jove experimenti el poder de les arts.

No obstant això, en aquest any tan regirat, en què el món tal i com el coneixíem ha deixat de girar en les seves antigues òrbites, i en què han canviat tantes coses per als artistes, per als teatres, per als festivals, per a les famílies, per a les escoles i, per descomptat i molt especialment, per als nens, nenes i els joves, sembla ser que ja no podem dir “Porta a un nen al teatre avui” amb la mateixa seguretat amb què ho fèiem abans.

I no és perquè les arts o el teatre siguin menys importants -de fet, si el que diuen els nostres escriptors és cert, ho són més importants que mai-, sinó al fet que els mecanismes per compartir aquesta experiència han hagut de canviar i d’adaptar-se.

Per això, enguany, en el Dia Mundial de Teatre per a Nens i Joves, vull celebrar l’extraordinària riquesa de talent, de creativitat, de resiliència, d’adaptabilitat, de pura tenacitat i determinació que han mostrat els artistes a l’hora de trobar noves formes d’apropar-se el seu públic.

Han explicat històries en directe a Facebook amb interacció a través de xat en viu; han creat experiències interactives gravades o transmeses en directe perquè els nens les gaudissin a casa; han fet teatre en jardins, parcs, voreres i a l’altre costat de les finestres; han convertit els salons i els dormitoris en espais màgics que cal cartografiar i descobrir, atraient la imaginació sensorial; han convertit els laboratoris juvenils en línia i han creat biblioteques en línia de recursos teatrals en vídeo; han recorregut a la tecnologia quotidiana, com el telèfon, i s’han endinsat a utilitzar WhatsApp, Tiktok i Instagram; han enviat experiències teatrals per correu, a través de paquets postals, amb eines creatives en abundància; han donat suport a l’aprenentatge a casa; han creat sobre la pandèmia i han ideat i escrit les representacions per quan es permeti de bell nou el contacte en viu; han posat en línia els seus festivals, les seves lectures d’obres, els seus campaments de vacances i els seus tallers; han pressionat i defensat, s’han manifestat i han fet peticions; s’han mantingut units. Han desenvolupat la solidaritat comunitària traient l’art al carrer. Han demostrat la seva creativitat innata de moltes maneres.

Així és que, a mesura que ens aventurem junts cap al “futur desconegut”, demanem a tots els que es preocupen que els nens, nenes i els joves tinguin accés a l’extraordinària riquesa imaginativa que les arts poden aportar-los, que segueixin trobant noves formes perquè les arts escèniques i el públic jove es retrobin. Perquè una cosa és ben certa: el teatre és més necessari que mai. Al teatre ens reconnectem, creant un espai per a la curació. Reimaginem, realineem i resistim. Recordem i tornem a recordar la nostra humanitat comuna.

I és l’artista que hi ha dins de cadascú de nosaltres el que ho fa possible.

Yvette Hardie Presidenta de ASSITEJ Internacional

#portaunnenalteatre
#portaunanenaalteatre

ActualitatVeure'n més