02.04.2022
Dissabte va ser el tercer i últim dia de les activitats PRO Catalan Arts a la Mostra d’Igualada. En primer lloc, hi va haver les reunions ràpides (com divendres), després, les presentacions de tres projectes i, per acabar, la presentació del projecte de mentoria per a companyies i professionals novells.
Els tres projectes que es van presentar són: Occitanie en scène, Chain Reaction i XTAC (Xarxa d’Ateneus). Repassem breument les singularitats de cada projecte.
Occitanie en scène (que va fer la seva presentació en francès, traduïda per una membre d’ICEC París) és una entitat que promou les relacions d’acompanyament a les companyies que treballen a Occitània, així com la seva mobilitat. A més, té diversos programes de finançament, dinàmiques de cooperació, projectes europeus i també una xarxa de teatre familiar. Un dels espais que col·labora amb Occitanie en scène és La Grange, un espai situat en un poble de 350 habitants. El projecte compta amb una programació des de maig fins a setembre, dividida entre el festival infantil (que va de maig a juny, amb una vintena de funcions) i els concerts i cicles dels vespres d’estiu. També ofereixen un ajut global als artistes que hi van en residència i participen en diverses dinàmiques europees per tal de compartir experiències amb altres entorns rurals. Occitanie en scène, en la presentació, es va definir com l’única iniciativa d’Occitània que treballa amb difusors i companyies del seu territori.
La segona presentació va anar a càrrec de Chain Reaction, una xarxa de sis festivals italians promoguda per ASSITEJ Itàlia. Durant l’explicació (en anglès i en castellà) van posar èmfasi en el doble treball: nacional i internacional. Així mateix, van voler allargar la mà a tota la gent que les volgués conèixer, amb la voluntat de crear xarxa i compartir eines.
La darrera de les tres presentacions va anar a càrrec de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC). Pep Morella i Emma Escolano van explicar el projecte que defensaven com “la xarxa de teatres més important de Catalunya” i recalcant-ne la “gestió associativa”. La xarxa ofereix suport als ateneus per programar, amb la voluntat d’acostar als ciutadans la cultura de base. De tots els ateneus de la federació, 39 estan dins la XTAC i sumen unes 13.000 butaques. Van declarar la voluntat d’acollir totes les disciplines tant en sala com en carrer i van convidar a les companyies a presentar-los els seus projectes.
L’última de les activitats professionals va ser la presentació del projecte de mentoria per a companyies i professionals novells a la Mostra d’Igualada. Des de la Mostra es va explicar que s’havien adonat que moltes companyies i programadors arribaven per primer any a la Mostra sense un suport que els ajudés a treure profit de la fira. Arran d’aquesta necessitat, van proposar un projecte de mentoria coordinat conjuntament amb la TTP (enfocada a facilitar el suport a les companyies) i Margarida Troguet (més enfocada a treballar amb els professionals). Abans de donar la paraula a les implicades, es va comentar que es tractava d’un pla pilot, que segurament podria créixer o mutar en els pròxims anys.
Abigail Ballester (com a gerent de la TTP) va afirmar que “ens va semblar una gran idea” i per això van decidir col·laborar-hi. La mentoria ha consistit en tres parts. En primer lloc, la TTP es va reunir per videotrucada amb les diferents companyies que arribaven a la Mostra per primera vegada. Segons em van dir Erik Varea (Companyia inHabitants) i Xana Sousa i Ivonne Morales (Teba Teatre), el zoom va consistir en una explicació de com seria la Llotja, de totes les novetats en l’àrea PRO, de diferents consells per parlar amb els professionals, de formes d’acompanyament, etc. La gerent de la TTP explica que van “sobreviure al zoom i ara són aquí a la Mostra”. La segona part del projecte de mentoria va consistir en unes trobades informals durant la Mostra (al vermut de dissabte) on les companyies més veteranes de la TTP van compartir experiències amb les novelles. La tercera i última part del projecte es tracta d’una breu valoració entre la TTP i les companyies (també per videotrucada).
Margarida Troguet, facilitadora PRO de COFAE, va detallar la mentoria dels programadors novells. La seva figura està centrada a posar en contacte els diferents professionals a La Llotja, amb la voluntat de crear vincles. El programa pilot d’aquest any ha consistit en una trobada presencial on, durant el primer dia de Mostra, els professionals es van trobar a La Llotja per tal de situar-se i començar a fer comunitat. Després d’aquesta trobada, comenta que l’endemà se’ls va trobar a tots fent una cervesa i reivindica la idea que, en una fira, estem constantment fent relacions (ja sigui a la cua de l’espectacle o a la barra d’un bar) i que són relacions orgàniques.
Per tancar, deixa clara la idea que tant companyies com programadors com altres figures, som PRO, i cal crear aquesta consciència, més enllà de vendre el teu espectacle.
Després de tota l’explicació, la Margarida convida a fer que el vermut faci la resta de la feina i Marçal Pujol, que ha anat acompanyant totes les activitats de la Mostra PRO Catalan Arts, dona les gràcies a tota la gent que ho ha fet possible.