La curiositat en escena a la 29a edició de La Mostra d’Igualada

15.02.2018

  • La fira proposa als nens, joves i famílies fer-se preguntes a través de les arts escèniques
  • Diario di un brutto anatroccolo’, dels italians Factory Compagnia Transadriatica, inaugurarà La Mostra 2018
  • La Mostra JOVE a L’Escorxador es consolida amb activitats paral·leles ideades pels mateixos joves
  • La fira de referència del teatre infantil i juvenil tindrà lloc del 12 al 15 d’abril i reunirà 53 companyies en un total de 104 representacions

La 29a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil de referència a Catalunya tindrà lloc del 12 al 15 d’abril del 2018. Aquest any reivindica descobrir el món a través de les arts escèniques com a vehicle d’idees i motor de sorpreses i curiositat que ens fa créixer, imaginar, viatjar i ens planteja preguntes. El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils amb espectacles per a infants a partir de 3 anys, joves i públic familiar. La Mostra d’Igualada és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.

 

La Mostra en xifres

Enguany La Mostra d’Igualada reuneix 53 companyies i 54 espectacles en un total de 104 representacions. Dels 54 espectacles que es podran veure, hi ha 9 estrenes absolutes i 10 estrenes a Catalunya. De les 53 companyies 41 són de Catalunya, 8 de la resta de l’Estat i 4 internacionals (Itàlia, Bèlgica i França). La Mostra tindrà 19 espais d’actuació. Com a novetat, la fira es desplaça als Instituts Joan Mercader, Pere Vives Vich i Badia i Margarit, on es realitzaran funcions escolars. A més a més, per primera vegada també es podran veure espectacles al Cinema Ateneu i L’Escorxador suma un espai més als tres que ja tenia.

 

Els itineraris de La Mostra

Per fer més accessible i segmentar el volum de la programació, La Mostra d’Igualada es divideix en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari Per als més petits, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys (11 muntatges); l’itinerari Per als no tan petits, a partir de 6 anys (12 muntatges); La Mostra JOVE, per a nois i noies a partir de 12 anys (11 muntatges) i finalment Per a tothom, amb propostes per a tots els públics (19 muntatges).

 

Diario di un brutto anatroccolo’ inaugurarà La Mostra 2018

L’espectacle que obrirà la 29a edició és Diario di un brutto anatroccolo’ dels italians Factory Compagnia Transadriatica. Una proposta inspirada en el conte de l’Aneguet Lleig d’Andersen, que busca trobar el seu lloc al món. L’espectacle gira al voltant del naixement i el rebuig per part de la família; l’escola i el bullying; el món laboral; l’amor que neix de sobte i ràpidament pot desaparèixer; la guerra com a horror inexplicable. Una obra sense text, capaç de combinar diferents llenguatges com el teatre i la dansa, a partir d’una història clàssica per a nens.

Tindrà lloc el dijous 12 a les 21h al Teatre Municipal l’Ateneu i donarà pas a tres dies de programació intensa per a tots els públics. L’obra es repetirà el divendres 13 en una funció escolar.

 

Una programació que convida a fer-se preguntes

Aquest 2018 La Mostra anima als espectadors a fer-se preguntes i a generar ells mateixos les respostes a través de les arts escèniques. Amb l’objectiu d’alimentar uns espectadors curiosos, creatius, imaginatius i amb ganes de descobrir el món a través del teatre, la programació inclou algunes propostes per reflexionar, més que per donar respostes, al voltant de preguntes que ens fem.

A part de l’espectacle inaugural ‘Diario di un brutto anatroccolo’ hi ha altres propostes que qüestionen com vivim la diferència. És el cas de Mon ami le monstre’ dels belgues Clair de lune Théâtre, un espectacle de teatre d’ombres còmic, sensible i absurd en què els actors es fusionen amb les pantalles jugant a espantar el públic i buscant el plaer de l’esgarrifança. També L’Ornet vol cantar’ d’Inspira Teatre, la història d’un ocell que vol cantar però no supera la prova d’accés a El Gran Arbre Melodiós. Tot i que s’esforça per millorar, no troba ni el mètode adequat ni la persona que el pugui acompanyar en el seu aprenentatge.

La programació també posa en escena la quantitat de maneres d’estimar que existeixen amb ‘Amour’ dels bascos Marie de Jongh, en què uns nens juguen al país on tot comença. S’atreveixen a estimar sense saber quin és el seu veritable significat. També amb Gnoma’ de Pea Green Boat, un espectacle de titelles sobre el repte de la convivència i l’amistat, les diferències i l’acceptació dels altres. ‘El meu príncep blau’ de El ballet imperial de la reina Rosamunda, en què a través de la música del Barroc, dues dones d’èpoques diferents aprendran a deslliurar-se dels rols femenins imposats per ambdues societats, i a ser felices per si soles. ‘Rojo estándar’ dels andalusos Lanórdika circo&danza, espectacle on des del moviment, dos éssers oposats es troben en una escena banyada pel surrealisme, en què el que es presenta com a estàndard deixa de ser-ho. Finalment, ‘Molsa’ de Thomas Noone Dance, basat en el llibre de David Cirici, és la història de la separació i el rencontre de Janinka i el seu gos.

Sobre trencar o construir murs, fronteres que ens separen o ponts que ens uneixen trobem ‘Mur’ de (Cia)3, una proposta de circ en què dotze persones proven infinitud de formes per reconstruir un nou món. Mos Maiorum (el costum dels avantpassats)’ del Col·lectiu Mos Maiorum, una obra de teatre documental que posa al centre les més de 30.000 persones que des de l’any 2.000 han mort al Mediterrani. ‘La casa perduda’ de Cia. Teatre de l’Aurora, un fascinant espectacle per a tots els públics de gran riquesa visual i musical i també ‘Envà’ d’Amer i Àfrica Circ Cia, que tracta les peculiaritats de les relacions humanes a través del moviment, els equilibris, l’humor, l’espai i 250kg de palla.

La temàtica científica també tindrà un lloc dins la programació. Si mai ens hem preguntat on arriben els límits de la ciència, les obres com ‘Laika’ de Cia. Xirriquiteula Teatre, la gosseta que va viatjar a l’espai dins l’Sputnik i ‘El misteri de Fermat’ de Teatre de l’Enjòlit, podran ajudar al públic a pensar una resposta.

Les Bianchis, guanyadores del Premi del Públic al Millor Espectacle el 2016 amb ‘Les Supertietes’, tornen a La Mostra amb l’obra ‘Les Clink’, un laboratori on gràcies al seu enginy i a tota mena d’artilugis busquen una solució a totes les qüestions i ens faran reflexionar al voltant de l’origen de les idees.

Dir ‘Sí’ és molt fàcil però, podem dir ‘No’? Com es pot dir ‘no’ si no es troben les paraules per fer-ho? Bombers’ de la companyia catalano-francòfona Mise en Lumière/Barna-Bé porta a escena una obra ‘a porta tancada’ realment impactant.

Què vol dir fer de pares? Ens donaran pistes a través de diverses situacions les obres ‘Kàtia’ de Ka Teatre, un espectacle visual, amb titelles i objectes, que ens parla de la necessitat de retrobar-nos amb les nostres arrels i ‘Una història vertadera’ d’Iguana Teatre, en què la Berta i la Maria ajuden en Pau a explicar la seva història des del seu naixement com a infant abandonat.

Sovint, ens preguntem si podem combatre el poder sense fer ús de les armes? Aquesta qüestió la podrem veure reflectida tant en l’obra de teatre musical Paràsits’ de la Cia. B de Bareka com en ‘La nena dels pardals’ de Teatre al detall, un espectacle poètic i emocionant que parla dels petits herois quotidians, del respecte a la vida i de la saviesa innata dels nens.

La Mostra també parla de viatjar per descobrir i entendre coses, físicament i amb la imaginació a través de les obres. És el cas de Patufet & El Fandango, cuentos del Teatriciclo’ d’Espai Liminal, una fusió de les cultures mexicana i catalana a través de dues històries i de Els viatges d’en Filalici’ de El dit al nas, en què el protagonista descobreix un altre món: l’univers màgic de les lletres d’Oceà Atlàntic.

 

19 estrenes: 9 absolutes, 10 a Catalunya

Aquest any 19 obres s’estrenaran a La Mostra. D’aquestes, 9 són estrenes absolutes i 10 a Catalunya. D’entre les estrenes cal destacar ‘Flou Papagayo’ de Mumusic Circus coproduït per La Mostra d’Igualada i FiraTàrrega. Una proposta de circ en què tres caràcters sensibles i caòtics pelegrinen circularment en una pista de circ eterna i universal. Les emocions i el deliri per compartir són l’impuls d’aquest curiós viatge on cada un d’ells aconsegueix convèncer a l’altre d’allò que ni ell mateix sap.

També l’estrena a Catalunya de ‘Xocolat’ de la companyia basca Teatro Paraíso, dins del projecte europeu “Small Size Performing Arts for Early Years” que té com a eix central la Curiositat. En un espai net i perfecte s’elabora una curiosa matèria: tauletes de xocolata. Hi viu una dona encantada amb les rutines i l’ordre del lloc. L’arribada per sorpresa d’una companya extravertida, divertida i impulsiva transformarà l’univers asèptic inicial. I l’estrena de l’obra de titelles ‘Roig Pèl Boig’ de Mimaia Teatre una història de llum i ombres que convida a una reflexió sobre el visible i l’invisible; sobre l’origen, la finalitat i el valor de les coses que envolten les nostres vides.

 

El circ en tots els seus formats

Les propostes de circ seran més presents que mai a La Mostra amb 11 espectacles de diversos formats. Són ‘No/More’ de La Tournoyante, ‘Quan no tocàvem de peus a terra’ de Circ Pistolet, ‘Flou Papagayo’ de Mumusic Circus, ‘Ludo Circus’ de Ludo Circus Show, ‘Esquerdes’ d’Hotel iocandi, ‘Envà’ d’Amer i Àfrica Circ Cia, ‘Mur’ de (Cia)3, ‘Dékoncert’ de Solfasirc, ‘Rojo Estándar’ de Lanórdika circo&danza, ‘Espera’ de la Companyia de circ ‘Eia’ i ‘Le Fumiste’ de Don Davel.

Tot i que la plaça Cal Font serà un any més l’espai per excel·lència de circ de gran format, també es podran veure els espectacles circenses al Teatre Municipal l’Ateneu, a la Plaça Pius XII, al pati del Museu de la Pell i al Teatre Mercantil, entre d’altres.

 

De la resta de l’Estat i internacional

Pel que fa a propostes de l’Estat s’hi podrà veure ‘Lost dog… Perro perdido’ de Cal y Canto Teatro (Burgos), Premi al Millor espectacle en espai no convencional a FETEN 2017. Un espectacle de titelles i objectes on el teló només s’aixeca l’imprescindible, ja que la mirada de l’espectador conflueix amb la del gos, sent els peus i les cames dels actors els conductors de la posada en escena. També ‘Globe Story’ de El Perro Azul Teatro (Logroño), ‘Amour’ de Marie de Jongh (Bilbao), ‘Rojo Estándar’ de Lanórdika circo&danza (Granada), ‘Una història vertadera’ de Iguana Teatre (Palma), ‘Le Fumiste’ de Don Davel (Madrid/França), ‘Ludo Circus Show’ de Ludo Circus (Sevilla) i Xocolat’ de Teatro Paraíso (Vitoria).

Pel que fa a les propostes d’àmbit internacional, arribaran a Igualada ‘Pop Up’ de Teatro delle Briciole (Itàlia), en què dues actrius/animadores donen vida i veu als dos protagonistes que reinventant el llibre animat en format teatral, entrellacen les micro-històries d’un nen de paper i una enigmàtica esfera. També es podrà veure per primer cop a Catalunya ‘No/More’ de La Tournoyante (França), que explora els límits de “l’encara més”. Davant d’escales simples, quatre estudiants de circ deconstrueixen els meandres de les profundes contradiccions. Diario di un brutto anatroccolo’ de Factory Compagnia Transadriatica (Itàlia) i ‘Mon ami le monstre’ de Clair de lune Théâtre (Bèlgica).

 

La Mostra JOVE es consolida amb el Grup de Participació Jove

Els darrers anys La Mostra ha apostat per conquerir també el públic juvenil centralitzant totes les propostes per a aquest públic a L’Escorxador. L’any passat ja es va fer un pas més endavant i L’Escorxador es va convertir en un espai gestionat pels mateixos joves, amb l’acompanyament de La Mostra, nodrit amb activitat paral·leles a la programació. Enguany aquesta aposta s’ha consolidat creant el Grup de Participació Jove. Amb la coordinació directa de La Mostra, els joves s’han reunit per proposar, debatre i decidir el què, qui, com i perquè de l’activitat paral·lela a L’Escorxador, contribuint a dissenyar l’espai segons les seves inquietuds i fent-se’l seu.

 

La Mostra a les escoles

Un any més, els alumnes dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de La Mostra amb les funcions escolars del dijous 12 i el divendres 13 d’abril. En total uns 3.900 alumnes de 18 escoles i instituts assistiran a 27 funcions escolars. La Mostra treballa cada cop més amb les escoles i instituts per potenciar les arts escèniques als més petits de la mà dels centres educatius de la ciutat i els seus docents. En aquest sentit la fira ha impulsat accions com El Quadern de Teatre, el IV Concurs de Crítica Teatral Infantil i Juvenil, o el taller Què és per a tu el teatre? que posteriorment tindrà format d’exposició i es podrà veure a la Sala Municipal d’Exposicions.

 

La Mostra PRO

El cor de La Mostra PRO bategarà un any més a La Llotja instal·lada al Museu de la Pell. Dins de les activitats professionals, cal destacar la jornada professional que tindrà lloc el dijous 12 amb una xerrada que donarà eines per apropar teatre i escola i el mercat de projectes d’espectacles com a plats centrals.

El divendres 13 tindrà lloc la taula rodona “Quan comença a baixar el teló i l’edat ens retira dels escenaris” al voltant de la jubilació dels artistes: què passa quan l’edat ja no et deixa desenvolupar la teva feina? Adreçada a professionals de tots els àmbits.

Altres activitats que es desenvoluparan al llarg dels quatre dies de fira són reunions ràpides i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents.

En la darrera edició, La Mostra d’Igualada va acollir 674 professionals acreditats (programadors, companyies no programades i expositors) que representaven 336 entitats. D’aquestes, 266 eren de Catalunya, 51 de l’Estat Espanyol i 19 internacionals. A aquesta xifra cal sumar-hi les companyies participants en la programació que fan augmentar el registre fins gairebé els 730 professionals.

La Mostra continua treballant per atraure programadors espanyols i internacionals, així com per obrir la fira a la resta de l’Estat i Europa. Les acreditacions professionals continuen obertes a través de la web de La Mostra.

 

La Mostra Solidària

Enguany La Mostra d’Igualada inicia una campanya de suport al projecte Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center, que serà un nou centre oncològic, pioner a Europa. L’aportació econòmica es podrà tramitar en línia al web de la fira o bé a la taquilla que s’instal·larà al Punt d’Informació, al centre de la plaça de Cal Font. La voluntat de La Mostra Solidària és establir, cada any, aliances amb organitzacions que treballen en benefici dels infants.

ActualitatVeure'n més