La Mostra d’Igualada exhaureix la majoria dels espectacles de sala i afronta un cap de setmana amb 26 funcions al carrer

09/04/2016

  • Fins diumenge se celebraran una seixantena d’espectacles de carrer i sala, i diverses activitats paral·leles

La 27a La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil ja ha arribat a l’equador i afronta avui el seu punt àlgid amb l’acollida d’una gran afluència de públic de fora de la ciutat. Després d’un divendres amb molt bon temps i un gran nombre d’espectadors, el cap de setmana comença amb molt energia dins i fora de les sales. 

Un cap de setmana al carrer

El cap de setmana arrenca amb la majoria d’espectacles de sala exhaurits, però amb un augment d’espectacles de carrer, que entre dissabte i diumenge arriben als 26 passis. Les propostes a l’aire lliure han començat a partir de les 11h, amb Las Expertas de la Cia. Albadulake (estrena a Catalunya), Astokillo Circus de la companyia basca Panta Rhei Producciones i Perehosta, que oferirà el seu espectacle Open Door, itinerant.

A la tarda serà el torn de Brincadeira amb la batucada Evolution a Cal Font. La cia Sebas ofereix un espectacle de circ a la Plaça Pius XII, Alone, i Joan Català presenta Pelat a la Plaça de l’Ajuntament. Pel que fa a diumenge, es podrà veure també l’actuació esbojarrada i plena de ritme del Circ Vermut, que va estrenar ahir el seu espectacle Ni cap ni peus, a Cal Font, i l’espectacle Jai el mariner de Zipit Company a la Plaça Pius XII.


La Mostra Jove, a L’Ecorxador

Avui, l’activitat a la part dedicada als joves de 12 a 18 anys segueix amb una fideuà popular, després que al matí s’hagi celebrat una trobada de grups Butaka Jove, un intercanvi de grups de joves que dinamitzen el teatre juvenil a diverses poblacions. Aquesta nit la protagonista serà de nou La Mostra Jove, amb l’obra Ragazzo de Teatre Tot Terreny, protagonitzada per Oriol Pla a les 20h a L’Escorxador, i l’actuació irreverent de Las XL, Abandónate mucho, que fa una crítica al rol que té la dona els nostres dies, al Kiosk del Rec – Club dels Professionals.

Ahir, en el marc de L’Escorxador, alumnes de secundària i batxillerat van assistir a una xerrada amb l’actor Marc Martínez, que al llarg d’una hora i mitja va oferir reflexions sobre la vida i les idees de futur amb un missatge clar: “lluita pel què vols”. A la tarda es va poder veure l’actuació de la Compañía Joven Primera Toma, de Madrid, formada per adolescents d’entre 13 i 19 anys, que avui ha tornat a representar Adolescer 2055 (11:45h), amb un col·loqui després de la funció. A la nit, el grup igualadí JOKB va oferir un concert a partir de les 20:30h, i l’espai va comptar amb un servei de bar.

 

Activitats paral·leles del cap de setmana

Més enllà dels espectacles, diverses activitats estan esperant les famílies que s’apropin a Igualada. 71 aparadors participen al 4t Concurs d’Aparadors de La Mostra, decorats amb motius relacionats amb el teatre infantil i juvenil. Ahir es van conèixer els premis, que van ser per InQuiet, Carnisseria Piqué i Abacus Cooperativa. Els comerços també participen al Joc del Comerç: les botigues han amagat un coet que els participants hauran de trobar. Un joc en família, la butlleta del qual es troba al diari de La Mostra.

La Mostra convoca també el 2n concurs de crítica teatral, de manera conjunta amb Recomana, associació per a la promoció de les arts escèniques. El concurs té obertes dues categories: infantil (primària) i juvenil (secundària i batxillerat). Les crítiques es podran fer arribar per correu electrònic o postal fins el 25 d’abril. Les llibreries Abacus, Cal Rabell i Llegim…? Llibreria han col·laborat amb vals que seran els premis del concurs.

Al Punt d’informació es poden recollir coets per pintar, retallar i posar-se al cap durant La Mostra. Aquests coets s’han distribuït per les escoles i també es poden aconseguir al Punt d’informació. Les persones que es facin una foto amb el coet de barret i la pengin a les xarxes socials rebran, al Punt d’Informació, un coet de regal. Després de l’èxit de la iniciativa, amb unitats limitades, s’ha fet una segona edició d’aquests coets per tal que més nens i nenes puguin recollir-ne el seu.

Els espectadors també podran votar l’espectacle que més els hagi agradat de La Mostra, en un Premi en col·laboració amb La Fundació Catalunya – La Pedrera. Aquells qui vulguin participar-hi trobaran butlletes a la sortida dels espais d’actuació de sala i al Punt d’informació. El vot s’ha de dipositar al mateix Punt d’informació (antics Cinemes Kursal). La companyia amb més vots rebrà un premi dotat amb 1.200 euros.

Tres exposicions tenen lloc a La Mostra durant el cap de setmana: l’Espai Aniversari, per les companyies que celebren alguna xifra rodona en la seva trajectòria al llarg del 2016. L’Espai es troba a La Llotja professional del Museu de la Pell i està oberta al públic general. Per altra banda, a la Galeria del Passatge d’En Vives, té lloc la instal·lació Fabià Puigserver, teatre d’art en llibertat, una mostra fotogràfica sobre aquesta figura clau de la renovació del teatre català contemporani. Finalment, al vestíbul de l’Ateneu Igualadí, es pot veure un projecte artístic de Red Button, Automàtics, on l’artesania es dóna de la mà amb el cine d’acció i aventures.

 

Les sales, plenes

Pel que fa als espectacles de sala,  La Mostra comença el cap de setmana amb un gran èxit d’espectadors i moltes poques entrades encara a la venda. Avui es poden veure diverses funcions de Cor Roc, una instal·lació d’Escarlata Circus. També se celebrarà una nova actuació de la companyia italiana Accademia Perduta, que surt de gira per primer cop fora d’Itàlia. El seu H+G és una versió de Hansel i Gretel que compta amb actors amb discapacitat psíquica, i s’està revelant com una de les sorpreses de La Mostra 2016.

Avui se celebren 5 estrenes d’espectacles: Cubs, de Bambalina Teatre (10:15h); Las Expertas, de la Cia Albadulake (avui 11:15, diumenge 17:15h); Screen Man, del Teatre de l’Home Dibuixat (dissabte 18:00h i 19:30h) La vella ràdio, de Rah-mon Roma i els Dials (11:45h i 13:15h) i  Dibi dubi dubà, d’Inspira Teatre (19:30h i 21:00h). Demà serà el torn de la darrera estrena de La Mostra 2016, Plors de cocodril de La Pera Llimonera (diumenge, 10:15h i 11:45h).

Diumenge la programació segueix fins a les 19h, hora en què es conclourà La Mostra amb dos espectacles de cloenda: una animació de la Cia Roger Canals, Viatge a Nova Orleans a la Plaça de l’Ajuntament per als més petits, i Gagsters, espectacle d’Always Drinking Productions que serà el fi de festa de La Mostra Jove a L’Escorxador.

 

La part professional de La Mostra

Pel que fa la part professional, ahir al matí es va celebrar un mercat de projectes, en què 7 companyies van presentar les propostes que tenen en procés de creació als programadors assistents. L’acte és un dels plats forts de la programació professional i va tenir molt bona resposta per part dels assistents. A la tarda, a La Llotja es va celebrar un taller organitzat per COFAE, Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas, de la qual La Mostra d’Igualada forma part des del mes de desembre. La proposta formativa va tractar sobre màrqueting digital. També es va dur a terme una segona sessió d’speed meetings i diverses presentacions que encara continuen fins avui i que complementen la pròpia activitat de La Llotja, que enguany ha recuperat els expositors.

ActualitatVeure'n més