30.03.2022
Tot a punt a Igualada per celebrar la 33a Mostra Igualada, fira d’espectacles infantils i juvenils, del dijous 31 de març al diumenge 3 d’abril. Una celebració anual que enriqueix Igualada i l’Anoia, i que compta amb la implicació de tota la ciutat. Després d’una edició passada excepcional en format híbrid, presencial i en línia, la Mostra prepara una 33a edició que torna a la presencialitat total i aposta per una programació 360º per a tots els públics i d’un gran ampli ventall de disciplines artístiques (teatre, dansa, circ i clown, música, titelles, instal·lacions), amb una mirada oberta i crítica al món. Com a Fira, és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja, situada de nou al Museu de la Pell, i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.
La 33a Mostra Igualada en xifres
Enguany la Mostra Igualada ha rebut 702 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 47. Durant 4 dies es podran veure un total de 103 funcions. D’aquestes companyies, 32 són de Catalunya i 14 de la resta de l’Estat. Dels 47 espectacles que es podran veure, hi haurà 10 estrenes absolutes. Mostra Igualada tindrà 14 espais d’actuació amb un aforament limitat.
La programació
Mostra Igualada vol defugir de classificacions d’espectacles per grups d’edat concrets i, enguany, no proposa itineraris però sí les edats recomanades de cada espectacle perquè el públic el pugui gaudir al màxim. Enguany les propostes se centren en disciplines com el teatre, música, titelles, circ i clown, dansa i instal·lacions, i algunes d’elles aposten pel diàleg multidisciplinar, les noves dramatúrgies i fins i tot, elements multimèdia. Les temàtiques són variades: la natura, la família, les emocions, l’amistat, la descoberta o la salut mental.
L’espectacle Suspensión dels madrilenys Nueveuno Circo inaugurarà la 33a edició aquest dijous 31 de març a les 20 h al Teatre Municipal Ateneu. Cinc homes a l'escenari amb una proposta que revoluciona el circ contemporani i el malabar.
La venda d’entrades pels espectacles programats es va obrir el dissabte 12 de març i ja s’han exhaurit 20 espectacles dels 47 programats.
Mostra PRO Catalans Arts
La 33a edició recupera la Llotja professional de manera presencial al Museu de la Pell per a les trobades dels diferents agents del sector. Els migdies del dijous 31 de març al dissabte 2 d'abril no hi haurà programació d'espectacles per tal que companyies, programadors, i altres professionals d’àmbit català, estatal i internacional, es puguin trobar a la Llotja, un espai redissenyat per fomentar la relació, les reunions, les trobades informals, i el debat.
Amb la voluntat d’escoltar i conèixer els interessos del públic jove, Mostra PRO Catalan Arts organitza una Kitchen Table, una dinàmica de debat innovadora que pretén donar veu a diferents públics sobre una temàtica concreta. En aquest cas, comptarà amb la presència de diferents membres del grup de participació Mostra Jove i altres joves de la comarca, per conèixer els seus interessos en les arts escèniques.
Mostra Igualada conjuntament amb l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP) impulsen un Programa de mentoria entre companyies que enguany participen per primera vegada a la Mostra i companyies experimentades del sector, que estan vinculades amb la TTP. Aquest apadrinament pretén, a partir de la vinculació, un suport per a aquelles companyies novelles o en fase inicial a l’hora de participar en una fira, que puguin desenvolupar la seva activitat de manera més òptima i efectiva. A part també d’impulsar la creació de sinergies i augmentar el teixit de col·laboració entre companyies del sector.
La programació PRO també acollirà la Presentació de projectes d'espectacles infantils en fase de preproducció i un debat sobre Com catalogar per edats els espectacles?, entre d’altres activitats.
Una seixantena de voluntaris participaran activament en l’organització de la Mostra
Cada edició formen part de l’equip de voluntaris una seixantena de persones. El voluntariat és una peça clau en l’organització de la Mostra. S’ocupa del control d’espais, l’atenció al públic i la preparació del lliurament de material per als professionals, entre altres funcions coordinades amb el suport del Grup Xarxa Igualada. L’edat mínima per ser voluntari és de setze anys. Enguany, a causa de la pandèmia, no s’ha obert convocatòria de Famílies acollidores per allotjar artistes a casa.
La Mostra a les Escoles i Mostra Mestra
El dijous 31 de març i el divendres 1 d’abril, l’alumnat dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de luxe de la 33a edició. En total hi assistiran més de 2.200 alumnes de 17 d’escoles i instituts d’Igualada.
Un dels principals propòsits de la Mostra és acostar-se a les escoles i fomentar el consum de cultura des de ben petits, a través de la representació d’espectacles per al públic infantil i la participació de tot el centre educatiu en les activitats paral·leles.
A banda dels i les alumnes, la Fira també ha preparat un programa específic pel professorat, la Mostra Mestra. Impulsat per l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP) i Mostra Igualada, la iniciativa proposa un itinerari en què docents descobriran de la mà de professionals de les arts escèniques com esprémer els espectacles i unir arts escèniques i centres educatius.
Grup Mostra Jove
Mostra Igualada i la Kaserna Jove continuen desenvolupant, de forma conjunta, el grup de participació juvenil on hi són inscrits una vintena de joves de 12 a 20 anys interessats en les arts escèniques.
Durant la Fira podran gaudir d’un itinerari d’espectacles específic i podran tenir contacte amb algunes de les companyies programades, així com entendre el funcionament i l’organització d’un esdeveniment com la Mostra. De la mateixa manera, a través d'aquest grup, la direcció artística es podrà nodrir de continguts que interessa a aquesta franja d’edat, per programar en pròximes edicions.
Com a novetat, enguany el Grup Mostra Jove participarà a la Mostra PRO Catalan Arts en una dinàmica de debat innovadora, coneguda com a Teen Kitchen Table, per reflexionar sobre les motivacions dels joves per anar al teatre.
Els dies previs a la Mostra, el grup Mostra Jove ha entrat a les aules de les escoles i instituts d’Igualada per explicar què és la Mostra i ha recomanat els espectacles adreçats a la seva edat. Durant la resta de l’any, la Mostra acompanya i dona eines de formació en arts escèniques a aquest grup de participació i s’organitzen activitats exclusives per a ells.
10è Concurs d'aparadors, Joc del Comerç i 7è Concurs de crítica teatral
Aquest any els comerços d’Igualada tornaran a lluir un bocí de Mostra reproduint, amb un toc d’imaginació i creativitat, el concepte 360º amb què la fira reivindica tenir un esperit crític. Més d’una quinzena de botigues s’han sumat al repte de participar en el Concurs d’aparadors de la Mostra que, per 10è any consecutiu, convoca l’Ajuntament d’Igualada per dinamitzar l’activitat comercial de la ciutat.
Vinculat al 10è Concurs d’Aparadors, les famílies poden participar al Joc del Comerç de la Mostra. Els establiments han col·locat a la seva botiga un adhesiu de color blau, groc, verd o vermell i s’han de relacionar amb cada espai i anotar-ho a la butlleta que es troba al Diari de la Mostra. Entre tots els participants se sortejarà una tauleta digital el dia 23 d’abril a Cal Font, en directe per Ràdio Igualada.
Per revaloritzar la mirada crítica dels espectadors i fomentar la pràctica d’aquest gènere, la Mostra Igualada i l’Associació Recomana convoquem el 7è Concurs de crítica teatral infantil i juvenil. Un jurat, format per crítics professionals de Recomana seleccionarà els guanyadors. Hi haurà tres premis per la categoria infantil (primària) i juvenil (secundària).
Una mirada a les arts escèniques de 360º
La icònica imatge d’un cavall amb tapa ulls i el concepte 360º són els protagonistes del cartell d’aquesta edició. Una reivindicació a les mirades obertes i crítiques i a no anar amb els ulls tapats com els cavalls que, obedients, només veuen el que els fan mirar. Creada per l’artista igualadí Ramon Enrich, proposa una analogia que permet imaginar un paral·lelisme entre les arts escèniques i la vida on sovint només veiem allò que tenim al davant deixant de banda tot el que passa fora del focus.